top of page

Jak skvěle prezentovat (a proč v tom byl Jobs tak dobrý)

Znáte tajemství skvělých prezentací Steva Jobse? Ve světě byznysu jsou legendární. Tenhle guru, vizionář a šoumen totiž dokázal nejen svými Applími vychytávkami, ale i jejich prezentací nadchnout statisíce lidí. Ať už máte iPhone, Apple nebo ne, něco se od něj určitě přiučit můžeme všichni.

Inspirativní poznatky jsou z knížky „Tajemství skvělých prezentací Steva Jobse“ autora Carmine Gallo, komentátora Businessweek.com.

Nakažte publikum

Nejlepší způsob, jak nadchnout ostatní, je strhnout je svým vlastním entusiasmem.

Pokud se chcete stát řečníkem, který si dokáže získat ostatní, musíte sami být pro věc nadšení. Jestli svou práci nemáte upřímně rádi a nevěříte v to, co prodáváte, nebudou vaše prezentace nikdy přesvědčivé.

Buďte struční a jasní

Vytvořte si klíčové sdělení – jednovětnou vizi, charakterizující vaší firmu, výrobek či službu. Ideálně se zkuste vejít do 140 znaků či 10 slov. Tato sdělení systematicky opakujte ve všech komunikačních kanálech: rozhovorech, prezentacích, letácích, reklamě, tiskových zprávách a na webových stránkách.

Výtahová prezentace

Stručnost sdělení si můžete nacvičit ve výtahu :) Takzvaná výtahová prezentace se musí vejít do 30 vteřin a stačíte si jí odříkat cestou do desátého patra na Vaši schůzku. (V našem českém nízkopodlažním kontextu si to můžete zkoušet třeba na době, než v televizi doběhne reklama). Vše, co publikum touží vědět, se dá shrnout do čtyř bodů:

  • Co děláte?

  • Jaký problém řešíte?

  • Čím se odlišujete?

  • Proč by to mělo ostatní zajímat?

Pravidlo 10 minut a jak ho obejít

Pokud se vám 30 vteřin zdá krutě málo, nezoufejte. Já jsem taky „omáčkář“ a nevěřím tomu, že se všechno vejde do jednoho Tweetu. Lidský mozek toho naštěstí unese o trochu víc – přesněji o 9,5 minuty víc. Výzkumy tvrdí, že nejčastěji pozornost posluchačů upadá přesně po 10 minutách.

Potřebujete-li ještě víc času, musíte pozornost znovu nabudit – přesně do tohohle místa si naplánujte video, vystřídejte se s jiným řečníkem, položte otázku do publika, anebo na sebe samotného udělejte „faul“. Upusťte třeba tužku, nebo „omylem“ přepněte na nějaký nesouvisející vtipný obrázek … v tomhle byl mistr Petr Forman, který do programových prezentací nenápadně propašovával obrázky oslíka, dámských výstřihů a jiných rošťáren :-). Pokud si netroufnete na divadýlko, prostě jen dojděte otevřít okno. Cokoliv, co mozku posluchačů dopřeje odpočinku a vyvede publikum ze stereotypu… jenom to nepřežeňte, ať nejste vyvedení i vy sami!

V jednoduchosti je krása

Je to tak základní poučka, že se jí skoro stydím napsat, ale nevěřili byste kolik lidí to pořád dělá. NEPIŠTE NA SLAJDY TOTÉŽ, CO PLÁNUJETE ŘÍKAT! Pracujte buď s krátkými odrážkami, nebo ideálně jen s obrázky a hesly. Užvaněné slajdy okrádají posluchače o zážitek z prezentace!

Oční kontakt, řeč těla a energie

Většinu prezentovaného obsahu musíte znát zpaměti, abyste mohli navázat se svým publikem kontakt. Zcela vyloučené je otáčení se k publiku zády a čtení z prezentace; i když jí ale budete mít před sebou v počítači, neměli byste se dívat do obrazovky, nýbrž na své posluchače.

Pokud zůstanete při prezentaci sedět za stolem, bude to pro vás sice komfortnější, ale necháváte mezi sebou a publikem bariéru. Pokud s prezentacemi začínáte, budete se za stolem cítit jistěji, ale zkuste časem tuto bezpečnou zónu upustit a postavit se před publikum. Uvidíte, že vám budou naslouchat pozorněji.

Obměňujte sílu a výšku hlasu, měňte tempo řeči, nebuďte monotónní. Nezapomínejte na pauzy.

Vyzařujte energii! Vitální lidé jsou oblíbení a ve svém nadšení nakažliví.

Většina lidí si neuvědomuje, jak nevýrazně při prezentaci působí. Nacvičit „vyzařování energie“ není jednoduché, ale jde to. Autor knížky radí trik: Nahrajte si několik minut ze své prezentace na video – mluvte tak, jak jste zvyklí. Pak se zeptejte přítele, k jaké hodnotě energetické váhy vás řadí (1 = spánek, 10 = maximální nadšení). Pak zkuste stejnou prezentaci ještě jednou, ale vydejte se za hranici své komfortní zóny. Přežeňte to… Zvyšte hlas, zapojte gesta, nebojte se pořádného úsměvu. Jděte výš a výš až do bodu, kdy si budete připadat trochu trapně a nepřirozeně. Podívejte se na video znovu. Pravděpodobně až teď budete působit živě a přesvědčivě.

Featued Posts 
Recent Posts 
AUTOR BLOGU:
Mirka Veselá
bottom of page